Brad Natural sau Artificial

De-a lungul activității Magazinului de Brazi în sectorul comercializării brazilor naturali am întâlnit o gamă „standard” de erori și termeni utilizați greșit, în mod special în ceea ce privește latura eco. Simțim așadar că se impune o scurtă clarificare asupra termenilor asociați ideii de brad de Crăciun.

Disputele au împărțit iubitorii pomilor de Crăciun în mai multe tabere, fiecare cu un set propriu de argumente care să le justifice alegerea:

  • – cei care cumpără brad de Crăciun și cei care se opun cu totul acestui obicei
  • – cei care aleg un brad de Crăciun natural și cei care investesc într-unul artificial
  • – cei care aleg un brad natural tăiat și cei care cumpără unul în ghiveci

Cum nu putem interveni direct în alegerea primului set, putem discuta despre următoarele două.

Brad natural sau brad artificial

Spre deosebire de alte plante, coniferele nu își pierd frunzele (acele) în timpul sezonului rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteză să fie unul continuu. Pe tot parcursul vieții lor în pepiniere brazii ocupă așadar un rol important în reglarea nivelului oxigenului din atmosferă și susținerea ecosistemelor locale. Fiecare pom în parte primește îngrijire specială și are coroana dirijată astfel încât aceasta să crească simetrică și bogată. La finalul vieții lor ca pomi de Crăciun, brazii de dimensiuni medii și mari comercializați de Magazinul de Brazi sunt recuperați de la clienți pentru a-i transforma în masă lemnoasă care ajunge în aziluri sau centre de oameni nevoiași sub formă de brichete pentru încălzirea sobelor.

Multe persoane nu doresc însă să încurajeze tăierea unui pom, așadar din vinovăție achiziționează unul artificial, fără să ia în calcul întreg ciclul de viață al unui astfel de produs. Producția brazilor artificiali implică utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic și metal) într-un proces care generează cantități considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezența sa în casă poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. În plus, în ciuda faptului că acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decât problematică. Fiind împletit din sârmă și PVC, bradul artificial nu este biodegradabil și nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de către stațiile de colectare selectivă a deșeurilor. Majoritatea ajung așadar la gropile de gunoi comune, unde sunt incinerați împreună cu alte deșeuri, proces care la rândul sau eliberează substanțe dăunătoare în atmosferă. În cazul în care nu este ars, bradul artificial persistă multe decade până la degradare completă.

Pomii noștri de Crăciun sunt cultivați în plantațiile din Scandinavia cu cel mai mare respect posibil față de natură și mediul înconjurător. De-a lungul vieții lor au fost făcute eforturi susținute pentru a alege cele mai eco-friendly metode de cultivare.

Comparativ cu o cultură regulată, pomii de Crăciun, filtrează  aerul pe tot parcursul anului, deversează mai puține substanțe nutritive în apele subterane și cu practicile moderne de producere utilizate de furnizorii noștri, mai mulți de pomi de Crăciun au un impact asupra  mediul înconjurător cât mai puțin posibil.

De exemplu, știați că în creștere Bradul Nordmannian de Crăciun este mult mai blând față de natură decât cele mai multe culturi și că aceasta contribuie în mod pozitiv la reducerea dioxidului de carbon prin neutralizare cu o medie de 10 kg de CO2 pe copac?