De-a lungul activitatii Magazinului de Brazi in sectorul comercializarii brazilor naturali am intalnit o gama „standard” de erori si termeni utilizati gresit, in mod special in ceea ce priveste latura eco. Simtim asadar ca se impune o scurta clarificare asupra termenilor asociati ideii de brad de Craciun.

Disputele au impartit iubitorii pomilor de Craciun in mai multe tabere, fiecare cu un set propriu de argumente care sa le justifice alegerea:

– cei care cumpara brad de Craciun si cei care se opun cu totul acestui obicei

– cei care aleg un brad de Craciun natural si cei care investesc in unul artificial

– cei care aleg un brad natural taiat si cei care cumpara unul in ghiveci

Cum nu putem interveni direct in alegerea primului set, putem discuta despre urmatoarele doua.

Bradul natural versus bradul artificial

Spre deosebire de alte plante, coniferele nu isi pierd frunzele (acele) in timpul sezonului rece, ceea ce face ca procesul de fotosinteza sa fie unul cotinuu. Pe tot parcursul vietii lor in pepiniere brazii ocupa asadar un rol important in reglarea nivelului oxigenului din atmosfera si sustinerea ecosistemelor locale. Fiecare pom in parte primeste ingrijire speciala si are coroana dirijata astfel incat aceasta sa creasca simetrica si bogata. La finalul vietii lor ca si pomi de Craciun, brazii de dimensiuni medii si mari comercializati de Magazinul de Brazi sunt recuperati de la clienti pentru a-i transforma in masa lemnoasa care ajunge in aziluri sau centre de oameni nevoiasi ca si bricheti pentru incalzirea sobelor.

Multe persoane nu doresc insa sa incurajeze taierea unui pom, asadar din vinovatie achizitioneaza unul artificial, fara sa ia in calcul intreg ciclul de viata al unui astfel de produs. Productia brazilor artificiali implica utilizarea unor resurse neregenerabile (plastic si metal) intr-un proces care genereaza cantitati considerabile de dioxid de carbon. Mai mult, prezenta sa in casa poate reprezenta un pericol deoarece este un produs puternic inflamabil. In plus, in ciuda faptului ca acest tip de produs poate fi folosit timp de mai multe sezoane, debarasarea de el poate fi mai mult decat problematica. Fiind impletit din sarma si PVC, bradul artificial nu este biodegradabil si nu poate fi reciclat, fiind de obicei respins de catre statiile de colectare selectiva a deseurilor. Majoritatea ajung asadar in gropile de gunoi comune, unde sunt incinerati impreuna cu alte deseuri, proces care la randul sau elibereaza substante daunatoare in amosfera. In cazul in care nu este ars, bradul artificial persista multe decade pana la degradare completa.

Pomii nostri de Crăciun sunt cultivati în plantațiile din Scandinavia cu cel mai mare respect posibil față de natură și mediul înconjurător. De-a lungul vietii lor au fost facute eforturi sustinute pentru a alege cele mai eco-friendly metode de cultivare.

Comparativ cu o cultură regulata, pomii de Crăciun, filtreaza  aerul pe tot parcursul anului, degivereseza  mai puține substante nutritive in apele subterane și cu practicile moderne de producere utilizate de furnizorii noștri mai multi de pomi de Crăciun au un impact asupra  mediul înconjurător cât mai puțin posibil .

De exemplu, știați că în creștere Bradul Nordmandian de Crăciun este mult mai blând față de natură decât cele mai multe culturi și că aceasta contribuie în mod pozitiv la reducerea dioxidului de carbon prin neutralizarea o medie de 10 kg de CO2 pe copac?